Haal meer uit uw mensen

Vitale Vakmensen

Werk verandert! Nieuwe machines, nieuwe materialen en de toepassing van robots stellen steeds andere eisen aan vakmensen.

Bijna de helft van alle beroepen worden beïnvloed door nieuwe technologieën, ICT is een steeds belangrijker onderdeel van elk beroep en wordt steeds belangrijker. Beroepen veranderen of verdwijnen, nieuwe beroepen ontstaan.

Vakmensen moeten mee veranderen om duurzaam inzetbaar en productief te zijn in die steeds veranderende beroepen. Niet mee veranderen betekent niet alleen verlies van werk maar ook dat er geen kansen ontstaan voor ander, nieuw werk.

Bedrijven moeten mee veranderen om te kunnen innoveren en om concurrerend te blijven. Niet mee gaan betekent stilstand voor het bedrijf en een steeds grotere kans dat klanten vertrekken.

Werken en Leren

Mensen leren als ze werken! Leren op de werkplek gaat eigenlijk vanzelf. Mensen zoeken oplossingen voor problemen die ze, in hun werk, tegenkomen. Collega’s en internet zijn belangrijke bronnen van informatie waar mensen nieuwe kennis vinden. Mensen leren binnen de organisatie als ze weten hoe het bedrijf zich ontwikkelt en als ze weten wat er van hen verwacht wordt.

Dat is natuurlijk mooi, maar mensen kunnen niet alles wat nodig is leren tijdens hun werk. Specifieke vakopleidingen en trainingen blijven nodig maar kunnen wel veel gerichter worden gebruikt. Kosten voor opleidingen en de productieve tijd die verloren gaat blijven tot een minimum beperkt.

Mijn aanpak

Vitaal Vakmanschap begint met duidelijke doelen en een helder plan voor je bedrijf. Hoe zien de processen, je machinepark en je organisatie er over 2 jaar uit? Welke machines worden vervangen in die tijd? Welke nieuwe machines ga je aanschaffen? Welke mensen vertrekken? Welke mensen groeien door naar andere (nieuwe) functies? Ik help u om dit snel in kaart te brengen.

Met die informatie bent u klaar voor de volgende stap, die informatie delen met de mensen in je bedrijf. Zorgen dat het voor iedereen duidelijk is welke veranderingen er komen en wat die veranderingen vragen van de vakmensen in je organisatie.

Met die informatie weten de vakmensen in uw bedrijf wat er van hun verwacht wordt. Ze kunnen voor zichzelf bepalen wat hun leerdoelen zijn.  Met dit plan kunnen mensen eenvoudig zelf de nodige stappen nemen voor hun Persoonlijke Opleiding Plan (POP). Het is een prima hulpmiddel om functioneringsgesprekken effectief te maken.   

Resultaten van deze aanpak

  • Je krijgt inzicht en overzicht in de concrete plannen en verwachtingen voor de komende 2 jaar.
  • Met deze informatie heb je een goede basis om je personeelsplan en het financiële plan (o.a. investeringen) op te zetten.
  • Risico’s worden duidelijk en kunnen in een vroeg stadium worden aangepakt, voordat ze tot grote problemen (en hoge kosten) kunnen leiden.
  • Kosten voor opleidingen worden lager doordat opleidingen op maat worden gebruikt en doordat de mensen minder uren van hun werk weg zijn voor opleidingen.
  • Vakmensen leren om zelf verantwoordelijk te zijn voor de ontwikkeling van hun kennis en vaardigheden.
  • Vakmensen worden flexibeler, veranderingen en vernieuwingen gaan sneller en soepeler (en worden dus goedkoper).

Ik ga graag het gesprek aan

Als je verder wilt met Vitale Vakmensen dan kom ik graag langs. In een gesprek onderzoek ik samen met jou wat zo’n programma oplevert voor je mensen en voor je bedrijf. Aan de hand van een korte scan wordt duidelijk op welke gebieden resultaten behaald kunnen worden. Dit eerste gesprek is gratis en vrijblijvend en levert je inzicht in je situatie.
Maak een afspraak