Van idee naar succes

Hoeveel ideeën heb jij afgelopen jaar gehad? En hoeveel van die ideeën heb je omgezet in succesvolle business? Veel? Weinig? Te weinig?

Ik hoor heel vaak fantastische ideeën van de mensen die ik spreek maar ik merk ook dat veel van die ideeën blijven liggen of niet leiden tot de business die de mensen ervan verwachten. Soms ligt dat aan het idee, het is een mooi idee maar er is geen markt voor. Klanten zijn er (nog) niet aan toe of willen er niet voor betalen.

Ideeën uitwerken tot waardevolle producten of diensten waar je klanten graag voor betalen en die misschien ook nog nieuwe klanten aantrekken kost tijd en geld. Daarbij is er altijd het risico dat er niets uitkomt, dan heb je dus al die inspanning voor niets gedaan.

Maar er is ook altijd de kans dat het succesvol is! Klanten ervaren de waarde van je product en kopen het graag. Hoe kun je nu van de goede ideeën die je als ondernemer hebt succesvolle business maken?

Daarvoor zijn een paar stappen nodig:

  1. Vertaal je idee in ‘iets’ dat waardevol is voor je klant. Het antwoord op die vraag ligt bij je klant! Wat doet je klant precies? Welk probleem zit hij mee dat jij voor hem op kunt lossen? Hoe kun je jouw kennis en vaardigheden zo goed mogelijk inzetten voor je klant? De enige manier om daarachter te komen is door het aan je klanten te vragen, ga dat gesprek dus aan en stel de goede vragen.
  2. Maak je idee tastbaar voor je klant, maak een prototype, zorg ervoor dat er iets is dat de klant kan ‘vasthouden’, een voorbeeld van wat je wilt maken. Aan de hand van zo’n prototype wordt het gesprek over het product met de klant een stuk gemakkelijker.
  3. Ontwikkel je business stap voor stap, nieuwe producten zijn zelden een instant-succes! Klanten hebben tijd nodig om een nieuw product te leren kennen en te waarderen, gun ze die tijd. Informeer ze, leg uit wat het product doet, hoe het werkt en wat je klant er mee kan. Vertel de voordelen van het product maar luister ook naar de feedback van je klant, zijn ideeën en zijn ervaring met andere producten. 10 tegen 1 dat je uiteindelijk tot zaken komt met die klant.

Ideeën omzetten in succesvolle business is niet moeilijk, het is een proces met een aantal stappen die je stap voor stap moet uitvoeren en waar je de tijd voor moet nemen.

Ik help ondernemers bij dit proces, ik coach bij de verschillende stappen en ben klankbord voor ondernemers om ideeën en resultaten te evalueren en aan te scherpen. Daarnaast biedt ik de Training ‘Van goed Idee naar succesvolle Business’ In deze training doorlopen ondernemers in 3 avonden de verschillende stappen. Aan het eind van de training heb je tenminste 2 ideeën uitgewerkt tot concrete producten en businessplannen om die producten succesvol te verkopen. Naast dit business resultaat heb je een aantal nieuwe contacten gelegd met andere ondernemers die werken aan hetzelfde doel, het ontwikkelen van succesvolle nieuwe business.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *